İŞÇİNİN REKABET YASAĞI

Av.Dr.Serdar TAHTAKIRAN (13.02.2016) tarihinde yazdı

 

İşçi, işverenin yanında çalıştığı süre içinde, sadakat borcu sebebiyle ayrı başka bir işte çalışamaz ve kendi işvereni ile rekabete girişemez. İş ilişkisi devam ettiği sürece, işyerinde öğrendiği üretim ve iş sırlarını kendi yararına kullanamaz. Çalışmakta olan işçinin bu yükümlülükleri BK md.396’da düzenlenmiştir ve ayrıca sözleşmeye konu edilmesine gerek yoktur. Ancak bu borçlar iş ilişkisinin bitmesi ile sona erer (gerekli ölçüde sır saklama yükümlülüğü devam edebilir).

İşçinin işverenle rekabetinin iş ilişkisi bittikten sonraki dönem için yasaklanması için bu konuda yazılı bir sözleşme yapmak veya iş sözleşmesine bir rekabet yasağı kaydı koymak gereklidir. (TBK md.444) Ancak bu yolla; işçi, sözleşmenin sona ermesinden sonra rekabet etmemek, kendi adına rakip bir işletme açmamak, başka bir rakip işletmede çalışmamak veya başka bir yolla rekabet etmemek yönünde yükümlülük altın girebilir.

İşçinin rekabet yasağı kaydının geçerli olabilmesi için bazı şartlar gerekir:

Rekabet yasağına aykırı davranın işçi, işverenin uğradığı bütün zararları gidermekle yükümlü olur. Rekabet yasağı kaydı, bir cezai şarta bağlanmış ise, işçi bu cezai şartı ödemek zorunda kalır, ancak cezai şartı aşan zararı da gidermekle yükümlü olur.

Rekabet yasağı, şu hallerde geçersiz hale gelir;

 

Sitemizdeki tüm yazı ve makalelerin telif hakları tarafımıza ait olup, kaynak ve site adresimiz belirtilerek kullanılabilir.

Bu yazıyı paylaş