MİRASTA DENKLEŞTİRME (İADE)

Av.Dr.Serdar TAHTAKIRAN (27.07.2016) tarihinde yazdı

 

Denkleştirme, miras bırakanın, sağlığında, mirasçılardan birine veya bir kaçına karşılıksız kazandırmalrada bulunması halinde gerek duyulan bir işlemdir. Böyle bir durum, miras bırakanın ölümünden sonra, kendilerine bu tip karşılıksız kazandırma yapılmamış diğer kanuni mirasçılar açısından haksızlığa yol açar. Denkleştirme yapılmadığı takdirde, lehlerine (murisin sağlığında) mal verilmemiş olan mirasçılar, terekede buldukları ile yetinmek zorunda kalırlar veya hiç miras payı alamazlar. Bu durumda mirasçılar arasındaki “eşitlik” ilkesi bozulmuş olur.

Kanun koyucu, miras bırakanın sağlığında, karşılıksız kazandırma elde etmiş olan mirasçıları, belirli şartların varlığı halinde aldıklarını terekeye iade etmekle yükümlü tutmuştur.

TMK md.669:

'Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler.

Mirasbırakanın çeyiz veya kuruluş sermayesi vermek ya da bir malvarlığını devretmek veya borçtan kurtarmak ve benzeri gibi karşılık almaksızın altsoyuna yapmış olduğu kazandırmalar, aksi mirasbırakan tarafından açıkça belirtilmiş olmadıkça, denkleştirmeye tabidir.”

Denkleştirmenin (iadenin) konusu; miras bırakanın sağlığında, kanuni mirasçılardan birisi/bazıları lehine yapmış olduğu karşılıksız kazandırmalardır.

 

Sitemizdeki tüm yazı ve makalelerin telif hakları tarafımıza ait olup, kaynak ve site adresimiz belirtilerek kullanılabilir.

Bu yazıyı paylaş