MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ

Av.Dr.Serdar TAHTAKIRAN (04.06.2016) tarihinde yazdı

 

Miras Taksim Sözleşmesi, tereke mallarını mirasçıların eline verip paylaştırmaz. Borçlandırma işlemi niteliğinde bir sözleşmedir (TMK. Md.676/2). Miras Taksim Sözleşmesi yazılı şekilde yapılır ve yazılı olarak yapılması ile taksim mirasçılar için kesinlik kazanmış hale gelir ve tüm mirasçıları bağlar. Sözleşmeyi yapın mirasçılar bu anlaşmadan geri dönemezler. Bu paylaştırma sözleşmesini yerine getirmekten kaçınan mirasçıya karşı, diğer mirasçıların, bu borcun aynen yerine getirilmesini talep ve dava hakları vardır.

Miras Taksim Sözleşmesi, ancak bütün mirasçıların katılmasıyla ve taksimi yapmak ve tamamlamak niyetiyle hareket ederek sözleşmeyi yapmaları sonucu geçerlilik kazanır. Gerçek anlamda taksim, her mirasçının payını alması ile mümkündür.

Miras Taksim Sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Noterlik Kanununun 89.maddesinde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu işlemler arasında Miras Taksim Sözleşmesi de sayılmıştır. Bu düzenleme bazı tereddütler doğurmuştur. Ancak, TMK md.676/2’de yapılan düzenleme gereği, Taksim Sözleşmesinin geçerliliği için adi yazılı şekilde yapılması yeterli sayılmaktadır.

Miras taksim sözleşmesine tüm mirasçıların katılmaları geçerlilik şartıdır ve sözleşme terekenin tamamını kapsamalıdır. Terekedeki bir kısım malların paylaştırılması halinde, sözleşme Miras Taksim Sözleşmesi sayılmaz. Taksimde sadece terekenin aktifinin paylaştırılması yeterli değildir, terekenin borçlarının da mirasçılar arasında paylaştırılması yapılmalıdır.

Miras Taksim Sözleşmesinde, küçükler velileri tarafından temsil edilir. Ancak Taksim Sözleşmesine küçüklerle birlikte veliler de katılıyorsa, ikisi arasında menfaat çalışması bulunduğu varsayılacağından küçük çocuğa kayyım tayin ettirilmesi gerekir.

Taşınır mallar ve diğer haklar ve değerler, Miras Taksim Sözleşmesi koşullarına ve içeriğine göre mirasçılara teslim edilmekle sözleşme gerekleri yerine getirilmiş olur. Tapusuz taşınmazlar da aynı şekilde teslim edilmekle, mülkiyetleri ilgili mirasçıya geçer. Tapulu taşınmazlarda, teslim yeterli olmayacağından Tapu Müdürlüğünde işlem yapılması gerekir.

Miras Taksim Sözleşmesi yerine getirilmediği sürece, mallardan elde edilen semereler ile zararlar terekeye ait olur. Sözleşme yerine getirildikten sonra yarar ve zarar malı alan mirasçının olacaktır. Ancak bu kural emredici değildir, aksi mirasçılar arasında kararlaştırılabilir.

TMK md.680 gereği, Borçlar Kanunun geçersizliğe ilişkin genel hükümleri, Miras Taksim Sözleşmeleri hakkında da uygulanır.

TBK md.30-39 arasında düzenlenmiş olan irade bozuklukları hallerinde (Yanılma, Aldatma, Korkutma) Miras Taksim Sözleşmesi geçersiz sayılır (Y2HD, 30/05/1977, 4442/4443)

 

*Bu yazının hazırlanmasında yararlanılan eser: İsmail Özmen; Tereke Hukuku Davaları, 3.Bası, Adalet Yayınevi, Ankara-2010

 

Sitemizdeki tüm yazı ve makalelerin telif hakları tarafımıza ait olup, kaynak ve site adresimiz belirtilerek kullanılabilir.

Bu yazıyı paylaş