ULUSAL BAYRAM-GENEL TATİL ÜCRETİ

Av.Dr.Serdar TAHTAKIRAN (03.08.2012) tarihinde yazdı

 

                Tatil günleri, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilmiştir. Bu kanuna göre; Ramazan Bayramı arefe günü saat 13:00’ten itibaren 3,5 gün, Kurban bayramı arefe günü 13:00’ten itibaren 4,5 gün sürer. Yani arefe günü 13:00’den sonraki çalışmalar tatil ücretine hak kazandırır.

                Tatil günlerinde kural; işçinin çalışmamasıdır. Bu kuralın iki durumda istisnası vardır: Birincisi tatil günlerinde işçinin çalıştırılacağının iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde kararlaştırılmasıdır. İkinci istisna da işçinin tatil gününde çalışmaya onay vermiş olmasıdır. İşçi sözleşmede veya şahsen yazılı olarak onay verdikten sonra tatil gününde çalışmaya gelmezse, üst üste işe gelmemesi nedeniyle devamsız sayılabilir ve bu devamsızlık üst üste 3 günü bulması durumunda iş sözleşmesi tazminatsız feshedilebilir.

Tatil günlerinde tatil yapan işçinin o güne ilişkin ücreti, bir iş karşılığı olmaksızın ödenir. İşçi tatil gününde çalışırsa, çalışması karşılığında bir günlük ücreti ayrıca ödenir. Bu durumda tatil günü çalışan işçi toplamda 2 günlük ücret alacaktır. Bu açıklama günlük ücret alan işçiler için geçerli olan bir anlatımdır. Çünkü, günlük ücret alan işçiler çalıştığı günlerin ücretini alır, herhangi bir mazereti nedeniyle çalışmadığı günlerin ücretlerini alamaz. Bu nedenle günlük ücret şekline tabi işçiler, tatil günlerinde çalışmasalar da tatil günün ücretini çalışmış gibi alırlar ve tatil gününde çalışırlarsa ayrıca bir günlük ücrete daha hak kazanırlar.

                Ülkemizde işçilerin büyük çoğunluğu aylık ücret almaktadır. Aylık ücretli işçinin; hasta, izinli veya sair sebeple mazeretli olduğu hallerde bile aylık ücret tam ödenir. İşçinin aylık ücretli olup olmadığını anlamak için, mazeretli olduğu günlerde ücretinden kesinti yapılıp yapılmadığına bakmak gerekir. Aylık ücretli işçinin, aylık ücretinin içinde tatil günlerinin ücretlerinin de olduğu kabul edilir. Bu nedenle aylık ücretli işçiye tatil günlerinin ücretleri ayrıca ödenmez. Ancak, işçi tatil gününde çalışırsa, her bir günlük çalışma karşılığı olarak aylık ücretin 1/30 u oranında ücret ayrıca ödenir.

                Aylık ücret uygulamasının, günlük ücret uygulamasına göre bir diğer farkıda şudur: Aylık ücret alan işçinin hastalığı halinde sigorta tarafından verilecek olan işgöremezlik ödeneğinin aylıkla olan farkı, işveren tarafından işçiye ödenir. Günlük ücret alan işçilerde böyle bir uygulama yoktur.

                Bu durumda; Bayram tatilinde çalışmak zorunda kalan işçilerin alacağı ücret, aylık mı yoksa günlük ücret mi aldıklarına göre değişecektir. Aylık ücret alan işçiler, çalıştıkları her gün için bir günlük ücret (aylığın otuzda biri) alacaklardır. Günlük ücret alan işçiler tatil günlerinde çalıştıklarında, iki günlük ücrete hak kazanacaklardır.

                Saat ücreti ile çalışan işçiler ise tatil günlerinde çalışmasalar bile tatilin her günü için 7,5 saatlik ücrete hak kazanırlar. Bu işçilerin tatil günlerinde çalışması halinde, çalıştıkları saat kadar ayrıca ücret alacaklardır.

 

 

Sitemizdeki tüm yazı ve makalelerin telif hakları tarafımıza ait olup, kaynak ve site adresimiz belirtilerek kullanılabilir.

Bu yazıyı paylaş