YURT DIŞINDA TEDAVİ

Av.Dr.Serdar TAHTAKIRAN (25.08.2012) tarihinde yazdı

 

            SGK bazı şartların varlığı halinde, hastalara doku ve organ nakilleri ile diğer tedaviler için yurt dışına göndermekte. Tetkik ve tedavi için hastanın yanında bir de refakatçi gönderilmekte.

            Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) düzenlenen yurtdışı tedavi ve tetkik hizmetinin verilebilmesi için, Türkiye’de tedavi ve tetkikin mümkün olmaması gerekir. Yurtdışında tedaviye gönderilecek kişiye ilişkin, yetkili sağlık kurumlarında düzenlenecek raporda 6 ayı geçmemek üzere bir süre belirlenir. Bu rapor, Ankara Numune Hastanesince veya diğer yetkili sağlık kurumu tarafından teyit edilir ve en son olarak Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanır. Dışişleri Bakanlığındaki işlemler SGK tarafından yürütülür. Yurtdıyında tedavinin uzaması halinde, Ankara Numune Hastanesinin yazılı görüşü alınarak 6 ayı geçmeyen dönemler halinde en çok 2 yıla kadar tedavi süresi uzatılabilir.

Yurtiçinde sağlanamayan organ nakli işlemleri için hastalar yurtdışına gönderilebilmektedir. Organ nakli için yurtdışında uzun bekleme süreleri gerekebilmektedir. Hastanın, tıbbi nedenlerle organ naklini yurtdışında beklemesi gerektiği durumlarda 6 aylık dönemler halinde en çok 2 yıl yurt dışında beklemesi mümkündür.

Yurt dışına tedavi için giden kişinin sağlık hizmeti giderleri SGK tarafından karşılanır. Bu giderler yurtdışında anlaşmalı sağlık kuruluşu olması halinde doğrudan bu sağlık kuruma ödenebileceği gibi, hastaya da ödenebilir. Hastaya yapılan ödemeler masraflar yapıldıktan sonra olabileceği gibi avans olarak da önceden ödenebilir.

            Yurtdışında tedavi olan hastanın, raporuna konu hastalığı dışında; acil müdahale gerektiren durumlar ve rapora konu hastalığının komplikasyonuna bağlı gelişen durumların tedavi giderleri SGK tarafından karışlanır. Bu iki istisna dışında, rapora konu hastalık dışındaki sağlık problemleri SGK tarafından karşılanmaz.

            Yurtiçinde yapılamayan tetkik ve tahlillerin yapılması için hasta veya numuneler yurt dışına gönderilebilir. Bunun için SUT’da belirtildiği şekilde sağlık kurulu raporu alınması ve Sağlık Bakanlığınca bu raporun onaylanması gereklidir. Yurtdışı tetkik ve tahlillerin giderleri de SGK tarafından yurtdışı sağlık kurumuna veya hastaya ödenir. Gerektiği hallerde hastaya avans olarak da ödeme yapılabilir.

            Yurtdışına gönderilen hastanın ve yanında gidecek bir refakatçinin yol giderleri SGK tarafından ödenir. Hastanın tarifeli uçakla gitmesi mümkün değilse, ambulans uçak veya özel uçakla gönderilmesi için gerekli masraflar da SGK tarafından karşılanır. Yurt dışına gönderilen hastanın dönüşü için, tarifeli uçakla dönmesi mümkün değilse yine aynı şekilde özel bir uçakla dönmesi için gerekli masraflar SGK tarafından karşılanır.

            Yurt dışına gönderilen hastanın bir kişiyle sınırlı olarak refakatçisinin günlük harcaması, yemek ve yatak giderleri SGK tarafından karşılanır. Hasta yatarak değilde ayakta tedavi ediliyorsa hastanın da her gün için gündelik harcaması SGK tarafından karışlanır.

 

 

Sitemizdeki tüm yazı ve makalelerin telif hakları tarafımıza ait olup, kaynak ve site adresimiz belirtilerek kullanılabilir.

Bu yazıyı paylaş