ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİNDE MUVAZAA

Av.Dr.Serdar TAHTAKIRAN (27.06.2016) tarihinde yazdı

 

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi; karşılıklı borç yükleyen, ivazlı (karşılıklı borç yükleyen) bir sözleşmedir ve resmi şekilde yapılır. Ancak şekil eksikliği nedeniyle bu sözleşmenin geçersizliği mutlak değildir;

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesinin muvazaalı olduğu ve gizli bağış amacıyla yapılmış olduğu iddiası her zaman ileri sürülebilir. Burada asıl olan tarafların akitteki gerçek ve müşterek amacının belirlenmesidir. Yargıtay, Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesinin muvazaalı olup olmadığının belirlenmesinde bazı kriterler belirlemiştir;

Bakım alacaklısının sözleşme anında özel bakıma muhtaç durumda olmaması, ölünceye kadar bakma sözleşmesinin muvazaa kastı altında yapıldığını göstermez.

Aşağıda, HGK, 16/03/1988-814/247 sayılı kararda da açıkça hükmedildiği gibi; tüm çocukların ahlaki yönden murise bakmakla yükümlü olmasına rağmen, bunlardan birinin kendisine samimiyetle daha iyi bakacağı düşüncesiyle tercih edilerek, onunla ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapmak murisin en doğal hakkıdır. Diğer taraftan bu durumda özel bakım ihtiyacını aramak ve özel bakım ihtiyacının olmaması halinde mal kaçırma kastının kabulü hakkaniyete aykırı sonuçlar doğuracağı açık olarak kararda belirtilmiştir.

Murisin sağlığında bakım ediminin, bakım borçlusu tarafından gereği gibi yerine getirilmediği iddiası, mirasçılar tarafından ileri sürülemez, bu iddia ile sözleşmenin feshini bakım alacaklısı sağlığında istemek hakkına sahiptir;

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesinin muvazaalı olup olmadığının belirlenmesinde, bakım alacaklısı murisin, Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi ile devir ettiği taşınmazın değeri ve bu taşınmazın murisin mal varlığındaki büyüklüğü ve bakım borçlusunun edimi ile yapılan temlik arasındaki denge gibi kriterler de dikkate alınmaktadır.

Sadece temlike konu mal ile temlik dışı mal arasında ki fark muvazaanın kesin kanıtı olamaz. Muvazaanın kabul edilebilmesi için temlike konu taşınmazın bakım karşılığı değil de başka amaçla devredildiğinin sabit olması gerekir.

Ölünceye Kadar Bakma sözleşmeleri ivazlı tasarruflardır ve bu nedenle tenkisi istenemez. Ancak bakım alacaklısının temliki işlemde bakıp gözetilme koşulunu değil, başka bir amacı (örneğin mal kaçırma düşüncesini) gerçekleştirme iradesini taşıdığı belirlenirse akdin ivazlı olduğundan söz edilemez ve tenkis uygulanabilir.

 

Sitemizdeki tüm yazı ve makalelerin telif hakları tarafımıza ait olup, kaynak ve site adresimiz belirtilerek kullanılabilir.

Bu yazıyı paylaş