İŞÇİNİN DAVRANIŞLARI NEDENİYLE FESİH

Av.Dr.Serdar TAHTAKIRAN (16.10.2015) tarihinde yazdı

 

İŞÇİNİN YETERSİZLİĞİ VE DAVRANIŞLARI NEDENİYLE FESİH

Öncelikle iki kavramı net bir şekilde tanımlamamız lazım;

HAKLI FESİH      : Bu yazıda işverenin ahlak ve iyiniyet kaidelerine aykırılıktan kaynaklanan haklı feshinden bahsediyorum (İş Kanunu md.25/II). İşverenin kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödemeksizin ve ihtar çekmesine gerek kalmaksızın derhal feshi. Haklı fesih halleri ağır hallerdir ve işe işçi işe iade davasını kazanamayacağı gibi kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı da alamaz. (Not; İşverenin diğer haklı fesih sebeplerinde (İş Kanunu md.25/I, III, IV) ihbar süresine uyulmaz ancak kıdem tazminatı ödenir.)

GEÇERLİ FESİH  : İşverenin, işçiyi İş K.17-21 maddelerinde düzenlenen, ihbar süresine uyarak (veya ihbar tazminatı ödeyerek) ve kıdem tazminatını ödeyerek işten çıkartmasına imkan sağlayan sebepler. Bu GEÇERLİ FESİH sebepleri varsa ve uygun şekil şartlarına uyularak işten çıkartma prosedürleri yerine getirilirse, işçi açacağı İŞE İADE DAVASINI kazanamayacaktır. Bu geçerli sebepler olsa bile gereken şekil şartlarına uyulmadan yapılacak fesihte işe iade davasını işçi kazanır.

SÜRELİ FESİH     : Geçerli fesih halinde ihbar süresine uyarak İş Kanunu md.17’ye uygun fesih.

Haklı Fesih ve Geçerli Fesih halleri arasındaki ayrımın kriterleri;

Konumuza ilişkin geçerli fesih nedenlerinden kısa bir özet yaparsak;

Bu yazı, Prof.Dr.Sarper SÜZEK’in İş Hukuku  (10.Bası) kitabından yararlanılarak hazırlanmıştır. (sf.569-585)

İyi çalışmalar dilerim.

Av.Dr.Serdar TAHTAKIRAN

 

 

 

Sitemizdeki tüm yazı ve makalelerin telif hakları tarafımıza ait olup, kaynak ve site adresimiz belirtilerek kullanılabilir.

Bu yazıyı paylaş