DÖRDÜNCÜ HAÇLI HACZİ

Cem TAHTAKIRAN (01.03.2016) tarihinde yazdı

 

Bence Dördüncü Haçlı Seferleri bir haciz operasyonudur. Bu haczin alacaklısı Venedik, borçlusu ise Bizans’tır. Bizans, bir süredir çok da akıllıca olmayan hamleler yapmıştır ve iç karışıklıklar yaşamaktadır.

Esasında baştaki tasarıda Almanya’dan Haçlılar tarafından büyük bir ordu toplanarak Mısıra gizli bir saldırı yapılacaktı. Bu askerlerin Roma’dan Mısır’a kadar gitmek için bir deniz gücüne ihtiyaçları vardı. O dönemde potansiyel üç güç bulunmaktaydı. Birincisi olan Fransa, düşmanı İngiltere ile çatışma halindedir. İkinci önemli deniz gücü ise İngiltere’dir. Fransa ve İngiltere küçük bir miktar asker sağlamak dışında dördüncü haçlı seferine katkıda bulunamadılar.

Üçüncü deniz gücü ise Venedik’dir.Venedik, dördüncü haçlı seferine katkıda bulunmak için can atıyordu. Bunun dört sebebi vardı:

İlk sebebi; Venedik Dükü Enrico Dandolo’nun genişlemeci ve anti-Bizans politikası izlemesiydi.

İkinci sebebi ise; haçlıların Venedik’e 80.000 Gümüş Mark borcu olması 30.000 Gümüş Mark ödeyebilmesiydi. Venedik bu sayede bu orduyu istediği gibi kullanabilecekti.

Üçüncü sebep: Venedik’in çevre şehirlerden Zadar şehrini Macarlardan almak istemesiydi.

Dördüncü ve en önemli sebep ise; Venedik’in Bizans’tan 200.000 Gümüş Mark alacağı bulunmasıydı. Bu sebeple, dördüncü haçlı seferinin hedefi Mısır’daki Eyübilerden Bizans’a döndü. Venedik, alacağını tahsil etmek,  Bizans’tan ticaret yapabileceği parça toprak ve iki yıl kadar önce darbe sonucu inmiş olan Bizans İmparatorunu tekrar tahta geçirmek istiyordu.

Venedik, Haçlılara yaklaşık 30.000 asker ve özel tasarımlı 210 gemi sağladı. Bu ise o dönemde en önemli deniz gücü anlamına geliyordu.

Haçlılar, Zadar şehrini aldı. Zadar’lılar Katolikti ve Macarlara bağlıydı. Zadar kuşatmasında, halk camlarına demir harçlar asmış olamasına rağmen haçlılar Zadar’a büyük zarar verdi. Bu kuşatma sonucu Papa dördüncü haçlı seferine katılmakta olan haçlıları aforoz etti. Bu durumda bu sefer dördüncü haçsız seferi haline geldi :). İlerleyen dönemlerde Papa kararını değiştirerek sadece Venedik’i aforoz etti, diğerlerini affetti.

Daha sonra haçlılar, darbe ile düşürülmüş olan İmparatoru da yanlarına alarak Konstantinopolis’e geldi. İki kez Konstantinopolis’i kuşattılar. İlkinde eski İmapartoru başa getirdiler. Haçlıların zafer yürüyüşüne halktan kimse katılmadı. Bu ilk kuşatmada 50 eğitimli haçlı şovalyesi, 800 kişilik Bizans birliğini yok etmiştir (Eğitim şart).   Daha sonra bu İmparator sözlerini tutmadı ve ikinci kuşatma İmaparatoru tahttan indirmek için yapıldı ve İmparator öldürüldü. Dördüncü haçlı seferinden sonra Bizans neredeyse tamamen parçalandı, Anadolu dışındaki toprakları Avrupalı asillere dağıtıldı, adaların tamamını Venedik aldı.

Venedik’in Bizans’tan alacağı 200.000 Gümüş Mark olmasına rağmen, bu kuşatmada Bizans 900.000 Gümüş Mark değerinde yağmalandı.

Dördüncü haçlı seferinde ufak savaşlar dışında Müslümanlarla savaşılmadı denebilir. Haçlılar ile Müslümanlar arasında önemli savaşlar olmadı. Önemli savaş Bizans topraklarında oldu.

 

Sitemizdeki tüm yazı ve makalelerin telif hakları tarafımıza ait olup, kaynak ve site adresimiz belirtilerek kullanılabilir.

Bu yazıyı paylaş