İSTİFA EDEN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ALABİLDİĞİ HALLER

Av.Dr.Serdar TAHTAKIRAN (08.06.2016) tarihinde yazdı

 

İşçi, İş Kanununda belirtilen haklı sebeplerle iş ilişkisini sonlandırırsa, buna “işçinin haklı feshi” denir. İş sözleşmesini haklı fesheden işçi kıdem tazminatını almaya hak kazanır (ihbar tazminatını alamaz).

Bu haklı sebeplere örnek olarak şunları verebiliriz: Ücretinin geç ödenmesi veya ücretin bir kısmının ödenmemesi, fazla çalışmaların ücretlerinin ödenmemesi, hafta tatili ücretinin ödenmemesi, dini veya resmi bayram çalışmalarının ücretlerinin ödenmemesi, ücretinin bir kısmının elden ödenmesi ve SGK kayıtlarında aldığı ücretin düşük gösterilmesi gibi sebepler.

İşçi haklı sebeplerini belirtmeden, sadece istifa ettiğini yazarak işten ayrılırsa, kural olarak kıdem tazminatını alamaz. İstifayı Kanun keyfi işten ayrılma olarak görmüştür. Ancak birçok durumda, işçi işten ayrılırken “istifa ediyorum” diye yazmasına rağmen aslında bu istifanın altında işçinin çalışmasını dayanılmaz hale getiren haklı sebepler bulunmaktadır. Yargıtay bu durumlarda, istifa kelimesinin altındaki haklı sebeplerin dava yoluyla ileri sürülmesi halinde işçiye kıdem tazminatını vermektedir.

Bazen de işveren; kıdem tazminatını ve haklarını vereceği vaadiyle (hile-yanıltma ile) veya baskı uygulayarak (zorlama ile) işçiden “istifa” ettiğine ilişkin dilekçe almakta ve sonra işçinin haklarını vermemektedir. Yargıtay, bu hallerde de işçinin kıdem tazminatını alabileceğine hükmetmektedir.

Konunun daha iyi anlaşılması için Yargıtayın kararlardan bazı alıntıları aşağıda belirtiyorum;

 

Sitemizdeki tüm yazı ve makalelerin telif hakları tarafımıza ait olup, kaynak ve site adresimiz belirtilerek kullanılabilir.

Bu yazıyı paylaş